Vergi Dairesi Tarafından Geçersiz Sayılan Özürlü Raporlarının Durumu

Yazar: Av. Mehmet TOPRAK
avukat@mehmettoprak.com
Tel.  (212) 527 87 60
Fax. (212) 527 87 60
Gsm (532) 494 03 66
----------------------------------------------





Bir kimse  engellilere sağlanan vergi ve sigorta haklarından yararlanmak istediğinde, kendisinden sağlık raporu alması istenmektedir.

Yeni işe başlayanlar için kişinin engelli olup olmadığının belgelenmesi açısından rapor almasının istenmesi anlaşılır bir uygulamadır. 

Ancak idare daha önce alınmış bir sağlık raporu ile engelli olarak çalışmış kişilerden dahi iş değiştirdiği zaman yeniden sağlık raporu almasını istemektedir.

Engellilik oranlarını ölçmeye yarayan kriterlerin yazılı olduğu yönetmelikler sürekli değişmektedir. Her yeni yönetmelik ile engelli raporu almak giderek zorlaşmaktadır. 

Eski tarihte alınmış raporlarda engellilik oranı 40 - % 50 olan bir kimsenin yeni yönetmeliğe göre verilmiş bir rapora göre en çok %20 özürlü raporu alması söz konusu olabilmektedir. 

İdare yönetmeliklerde yapılan değişiklikler ile engelli tanımını ve oranlarının değiştirmektedir. Bu nedenle daha önce engelli kadrosunda çalışmış, sakatlığında herhangi bir değişiklik olmamış bir kişinin engellilik oranı, kağıt üstünde azaltılmaktadır.

İdarenin ısrarla sürdürmekte olduğu bu uygulama,  yatay eşitlik ilkesini ve kazanılmış haklara saygı ilkesini ihlal etmektedir. 

Yönetmeliklerin değiştirildiği 16.12.2010 tarihinden önce,  düzenlenmiş tüm sağlık kurulu raporlarında yazan özür oranı geçerlidir. 


Bu konuda dava yoluna başvuranların sayısı arttığı takdirde devam eden haksızlıklar son bulacaktır.


Av. Mehmet TOPRAK
avukat@mehmettoprak.com
(212) 527 87 60
(532) 494 03 66
wwwmehmettoprak.av.tr  

Bu blogdaki popüler yayınlar

YOKLUK VE BUTLAN NEDİR ? MUTLAK VE NİSBİ BUTLAN ARASINDA NE FARK VARDIR ?

Nisbi hak ne demektir?

Cebrî icra ne demektir?

Defter tutmak zorunda olmayanlar (VERGİ USUL KANUNU Madde 173)

GAİPLİK

Ayırt Etme Gücü - Temyiz Kudreti - Mümeyyiz Olmak

AHDE VEFA NEDİR?

ALİUD NEDİR?

İşçinin rakip firmada

Tapu senedimi kaybettim. Evimi elimden alabilirler mi?