İnternet ve İnternet Kullanımı

YAZAR: MERTCAN BAYRAKTAR 

                                                                   TARİH: 15.03.2017

                               İnternetin geçmişi Amerika Birleşik Devletleri Hükümeti’nin araştırmalarına dayanmaktadır. İnternetin etkilerinin hızlı bir şekilde dünya üzerinde artması sonucunda bugün çağımızı bile internet çağı olarak nitelendirilmesi durumu göz ardı edilemez ve su götürmez bir tespit olacaktır. 
                               İnterneti etimolojik olarak incelediğimizde ise Amerikan kökenli olması nedeniyle tahmin edebileceğiniz gibi İngilizce iki kelimenin aslında kısaltmasını oluşturmaktadır. “Interconnected Networks”  kelimelerinin baş kısımlarının birleşiminden oluşan İnternet kelimesi artık günümüzde global ve en bilinen ismi olarak kullanılmaktadır. İnterconnected Networks ise kendi aralarında bağlantılı ağlar olarak nitelendirilmiş olmakla birlikte ilk kullanımının da aslında Amerikan hükümetinin kendisi için  geliştirdiğini bu kelime anlamından çıkarabilmekteyiz. Türkçe de ise genel olarak internet kelimesi yaygın şekilde kullanılıyor olsa da TDK interneti genel ağ olarak nitelendirmektedir.
Kullanım alanının hızlı bir şekilde gelişmesi nedeniyle dünyaya mal olmuş olan internetin kullanımında girmek istediğimiz sitelerin isimlerinin önüne yazdığımız “www” adeta bir akrostiş şiir mantığında belirlenmiş olan bir tanımın kelimelerinin baş harfidir. World Wide Web olarak açılımını yapabileceğimiz  “www”  terimi Dünya Çapında Ağ olarak dilimize çevrilmektedir. Türkçemizdeki genel ağ olarak nitelendirilmesi sırf bu sebeple dahi uygun ve başarılıdır.
İnternetin yaygınlaşması süreci diğer teknolojik gelişmelerden daha hızlı gerçekleşmiştir.  Örneğin bu sürecin ilerlemesiyle artık günümüzde bir yeri sadece izlemek değil 3 Boyutlu olarak gezme imkanının internetle sağlanabilmesi 50-60 yıl öncesinde hayalleri dahi zorlayabilecek bir durum olduğunu anlamak çok kolay olacaktır. İnternetin yaygınlaşması 5 sene gibi kısa bir sürede gerçekleşmiştir. Ülkemizde kullanıma 1993 yılında giren internetin artık hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olduğu açıktır.
İnsanların birçok   ihtiyaçlarına karşılık verebilen internet artık günümüzde online sipariş verme, istediğin filmi izleme, yargı sahasında dava açıp takibinde bulunma, bir çok ticari ve kişisel işlerini istediğin yerden yapma ve takip etme imkanı tanımaktadır. Artık günümüzde bilindiği üzere bir çok sektörde internet üzerinden işlemlerin sağlanıyor olması o sektördeki o firmayı bir cazibe merkezi haline getirebilmektedir. Bunlara örnek olarak internet bankacılığını, internet üzerinden sipariş verilebilmesini gösterebiliriz.
Günümüzdeki nitelendirdiğimiz internet terimi dünya çapındaki ağ olmasından dolayı bu ağa ulaşımı olabilecek cihazlar ile de aktif olarak kullanılabilmektedir. Bununla birlikte cep telefonları, tabletler ya da bilgisayarlar internet kullanımına hizmet veren cihazlardır. Yanımızda taşıyabildiğimiz internet kullanımını sağlayabilen cihazların yaygınlaşması sonucunda artık insanlar arasında mesafe veya zaman kavramlarının önemsizleştiği, iletişim isteminin istenilen zamanda yerine getirilebileceği bir ortam yaratılmıştır.
İnternetin başlangıç serüveni Amerikan Birleşik Devletleri hükümetinin askeri amaçlar ile kurmasıyla başlamış olup bütün bir dünyaya kısacık bir zaman diliminde yayılması ile devam etmektedir. İnternet birçok kolaylıkla birlikte birçok negatif etkiler yaratabilecek olumsuzlukları da yanında getirmektedir. Bunun hukuksal etkilerini başka makalelerimizde değinilecek olup internet gelişim süreci kısaca bu şekilde gerçekleşmiş ve hayatımızda kısacık bir süre içerisinde vazgeçilmez bir noktaya ulaşmıştır.

Bu blogdaki popüler yayınlar

YOKLUK VE BUTLAN NEDİR ? MUTLAK VE NİSBİ BUTLAN ARASINDA NE FARK VARDIR ?

Nisbi hak ne demektir?

Cebrî icra ne demektir?

Defter tutmak zorunda olmayanlar (VERGİ USUL KANUNU Madde 173)

GAİPLİK

Ayırt Etme Gücü - Temyiz Kudreti - Mümeyyiz Olmak

AHDE VEFA NEDİR?

ALİUD NEDİR?

İşçinin rakip firmada

Tapu senedimi kaybettim. Evimi elimden alabilirler mi?