Basit Hukuk Terimleri - "A"


Yazar : AOF eski yıllar  hukuk ders kitaplarından derlenmiştir.

Yazar: Av. Mehmet TOPRAK
avukat@mehmettoprak.com
Tel.  (212) 527 87 60
Fax. (212) 527 87 60 
Gsm (532) 494 03 66
-------------------------------------------


1.Adi Şirket Mukavelesi ( Adi Ortaklık Sözleşmesi): Kanunla düzenlenen başka bir şirketin ayırıcı niteliklerini taşımamak koşuluyla iki ya da daha çok kişinin ortak güçlerini ya da araçlarını ortak bir amaca ulaşmak amacıyla birleştirmeyi taahhüt ettikleri bir sözleşmedir.


2.Akort Ücret: Parça sayısı, büyüklük, uzunluk veya ağırlık gibi birimlere göre belirlenir ve belirli bir çalışma dönemine denk gelen ücret, her birim için belirlenen ücretin birim toplamı ile çarpılması sonucu bulunan ücret sistemidir.

3.Adi Komandit Ortaklık: Ticari bir işletmeyi, bir ticaret unvan altında işletmek amacıyla kurulan ve şirket alacaklılarına karşı ortaklardan bir veya birkaçının sorumluluklarının sınırlanmadığı ve diğer ortak veya ortakların sorumluluklarının sermaye ile sınırlanmış olduğu şirket türü.

4.Adi Ortaklık: İki veya daha çok kimsenin, ortak bir amaca ulaş mak için, emeklerini ve mallarını birleştirmeyi kabul ettikleri ortaklık tipi.

5.Alt işveren: Bir işverenden, işyerinde yürüttüğü mal ve hizmet üretimine ilişkin yardımcı işlerde veya asıl işin bir bölümünde işletmenin ve işin gereği ya da teknolojik nedenlerle uzmanlık gerektiren bir iş alan ve bu iş için görevlendirdiği işçilerini sadece bu iş yerinde aldığı işte çalıştıran kişiye alt işveren denir.

6. Arabuluculuk: Toplu iş uyuşmazlıklarının çözümüne katkı sağlayacak üçüncü bir kişi tarafından yürütülen ve uyuşmazlığın taraflarının görüşlerini birleştirmeye gayret etme ve onları anlaştırma çalışmalarına yönelik barışçı bir çözüm yoludur.

7.Aracı: Bir işte veya işin bir bölüm ve eklentilerinde işverenden iş alan ve kendi adına sigortalı çalıştıran üçüncü kişi.

8. Arazi Taşıtı: Karayollarında yolcu veya yük taşıyabilecek şekilde imal edilmiş olmakla beraber bütün tekerlekleri motordan güç alan veya alabilen motorlu araç..

9.Arazi: Arz üzerinde bulunan ve sınırları dağ, çit, duvar, ağaç, yol gibi doğal ve yapay işaretlerle çevrili bulunan yeryüzü parçaları.

10.Arızi Kazanç: Sürekli olarak yapılmayan veya arada bıı yapılan ticari veya serbest meslek faaliyetinden doğan kazançlar.

11.Arızi Kazanç: Sürekli olarak yapılmayan veya arada bî yapılan ticari veya serbest meslek faaliyetinden doğan kazançlar.

12.Arsa: Belediye sınırları içinde bulunun ve belediyece parsellenmiş arazi.

13.Ayırt Etme Gücü: Akla uygun biçimde davranma yeteneği

14.Ayni Hak: Eşya üzerinde doğrudan doğruya mutlak egemenlik yetkisi veren ve herkese karşı ileri sürülebilen hak.



DERLEYEN:
Av. Mehmet TOPRAK
(212) 527 87 60
(532) 494 03 66

avukat@mehmettoprak.com
www.mehmettoprak.com

Bu blogdaki popüler yayınlar

YOKLUK VE BUTLAN NEDİR ? MUTLAK VE NİSBİ BUTLAN ARASINDA NE FARK VARDIR ?

Nisbi hak ne demektir?

Cebrî icra ne demektir?

Defter tutmak zorunda olmayanlar (VERGİ USUL KANUNU Madde 173)

GAİPLİK

Ayırt Etme Gücü - Temyiz Kudreti - Mümeyyiz Olmak

AHDE VEFA NEDİR?

ALİUD NEDİR?

Tapu senedimi kaybettim. Evimi elimden alabilirler mi?

İşçinin rakip firmada